.gf-type-honeypot { display: none; }

Op dit moment zijn er geen (nieuwe) data beschikbaar.

Gezonde voedingskeuzes maken

Fitz

Je neemt een hap van de overheerlijke stroopwafel die al de hele dag door je hoofd spookt. Voor je er erg in hebt, bedenk je dat dat niet de afspraak is die je hebt gemaakt met jezelf. ‘Eentje kan geen kwaad’ is de – terechte – gedachte. Tot die mindset ook de volgende dag weer opduikt. Want je goede voornemen om even geen koeken te eten, is toch al mislukt.

Herkenbaar? Volkomen begrijpelijk. Ons brein kan behoorlijk overtuigend zijn en spelletjes met je spelen. Hoe maak je dan toch wel die gezonde keuze? En wat is gezond? Fitz geeft je een beknopte uitleg en advies!

Wat is gezond?

Je lichaam heeft energie en voedingsstoffen nodig om te functioneren. Want ‘het motortje’ moet blijven draaien. Hier speelt gezonde voeding een essentiële rol in. Hoe dat motortje werkt? Eerst wordt in je spijsverteringskanaal het eten omgezet in energie. Je darmen verwerken de voedingsstoffen vervolgens om alle processen in je lichaam aan te sturen.
Gezonde voeding is voor dit proces een must. We hebben het dan over eten (en drinken) met vitamines en mineralen, eiwitten, onverzadigde vetten, koolhydraten en vezels. Eet bijvoorbeeld fruit, onbewerkt voedsel, groente en eieren. Want deze bouwstenen zijn onmisbaar voor een sterk, energiek en fit lijf!

Wat is ongezond?

We spreken van ongezonde voeding wanneer voeding maar weinig gezonde voedingsstoffen, zoals we hierboven noemen, bevat. Bijvoorbeeld eten en drinken met veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout. Dit zijn vaak bewerkte producten uit pakjes en zakjes in de supermarkt. Deze hebben een lage voedingswaarde maar veel calorieën. Je krijgt dan dus voeding binnen waar het motortje in je lichaam weinig mee kan. Met als gevolg het gevoel van vermoeid- en futloosheid en een verminderde weerstand. Skippen dus!

 

De juiste  keuze maken

Niet alleen jijzelf maar ook jouw omgeving beïnvloedt je voedingskeuze. Radio- en TV-commercials, online (fast)food aanbod, het assortiment in de supermarktschappen en de prijs ervan zijn een paar externe triggers.
Maar, en we zeiden het al, soms speelt je brein ook een gemeen spelletje. Ons lichaam heeft een eigen beloningssysteem. Helaas werkt deze vaker bij ongezonde voeding. Wil je dan toch gezonde keuzes blijven maken? Dan moet dit eerst een gewoonte worden. Gezond eten is een leefstijl, geen tijdelijke keuze. 

Betekent dit dat je nooit meer van die stroopwafel mag genieten? Gelukkig niet. Balance is key! Zorg dat je 80% van de dag bewust en gezond kiest, en pak in die andere 20% de ruimte die soms nodig is. Dit kan in het begin nog even wennen zijn. We geven je graag nog wat tips: 

Praktische tips:

  • Doe geen boodschappen als je honger hebt
  • Plan je dag- of weekmenu
  • Kies voor onbewerkte en volwaardige producten 
  • Drink minder of geen calorieën
  • Neem de tijd om te eten en geniet

Bij Fitz begrijpen we dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Daarom kies je bij Fitz Gym voor voedingsbegeleiding óf een pakket waar dit een onderdeel van is. Het onderwerp ‘keuzes maken’ komt met regelmaat terug in de gesprekken met jouw eigen coach. Via de Vytal app ontvang je van ons een persoonlijk voedingsplan. In de begeleidingsperiode bespreken we je voortgang en valkuilen om vervolgens met nieuw advies de volgende stap te zetten. Zo heb je in no time een verandering in je voedingspatroon die blijft!

Personal trainers en voedingscoaches Ingrid, Jur en Nathanja van Fitz Gym staan voor je klaar. Zij helpen jouw persoonlijke doelen te bereiken. Ben jij klaar voor een nieuwe levensstijl? Plan hier een intakegesprek in. Kies voor Fitz, beter gezond.